Grâul spelta este rudă cu grâul comun, fiind o cereală străveche cultivată de egipteni și celți. Are un gust deosebit semănând cu cel de nucă și aduce beneficii excepționale organismului. Chiar dacă bunicii noștri au știut prea puține sau deloc de existența lui, din fericire astăzi grâul spelta este din ce în ce mai popular și mai apreciat.
Ce substanțe nutritive conține grâul spelta și în ce forme îl găsim?
Beneficiile aduse de grâul spelta derivă din multitudinea de substanțe nutritive pe care le conține: mangan, fosfor, magneziu, cupru, fibre, proteine, vitaminele A, E, complexul vitaminic B și niacina (vitamina PP).
200 grame de grâu spelta furnizează:
– 106% din necesarul zilnic de mangan
– 30% din necesarul zilnic de fibre
– 30% din necesarul zilnic de fosfor
– 25% din necesarul zilnic de vitamina B3
– 24% din necesarul zilnic de magneziu
– 22% din necesarul zilnic de proteine
Grâul spelta este ușor digerabil datorită proteinelor pe care le conține și datorită structurii amidonului. Substanțele nutritive din grâul spelta sunt asimilate mai ușor datorită solvabilității lor deosebite în apă, ceea ce înseamnă că procesul de digerare este mult mai eficient și mai puțin intens. Acest lucru face ca grâul spelta să fie recomandat în alimentația copiilor mici și a bolnavilor în vârstă.
Este bogat în gluten, dar poate fi tolerat de persoane care prezintă intoleranță la acesta.
Ca urmare veștile cele mai bune sunt:
– grâul spelta se poate utiliza similar cu celelalte cereale, de exemplu grâul comun – făină utilizată ulterior în pâine, paste, prăjituri și alte produse de patiserie
– grâul spelta poate fi consumat de persoanele care sunt alergice la grâul comun, putând fi oferit bebelușilor începând cu vârsta de 7 luni