Dulce de sărbătoare: Panettone fără zahăr adăugat

Tuturor ne plac poveștile, mai ales cele cu final fericit. De aceea, ne-am gândit să aducem o poveste italiană, numită Panettone, pe tărâmuri românești. Chiar e o legendă în sine această "pâine de lux a italienilor", întrucât puțini știu că succesul acestui produs s-a creat din greșeală, în secolul al XV-lea, în Italia. Legenda spune că un bucătar a ars o prăjitură, astfel încât a trebuit să încropească repede altceva. Folosind câteva ingrediente simple, a făcut un fel de cozonac, care a cucerit papilele gustative ale lui Ludovico di Moro, care, încântat, a întrebat cine a făcut pâinea. I s-a spus că Toni! Ludovico a răspuns: "Aceasta să fie pâinea lui Toni" - adică "pane di Toni" în dialectul milanez, panettone!
 
Având forma unui dom în miniatură sau mai degrabă a unei brioșe speciale, acest desert pufos și aromat a depășit demult frontierele Italiei, ajungând să fie prezentă în aproape toate tările, inclusiv în România.
Chiar dacă pare doar un cozonac cu altă formă, ei bine, nu-i chiar așa! Pentru panettone e nevoie de cel aproximativ 24 de ore de dospire în mai multe etape, de o făină cu un conținut mare de gluten și o formă specială de hârtie, de care aluatul se lipește în timpul dospirii și imediat ce este scos din cuptor, fundul întărit al formei permite ca panettone-ul să fie “spânzurat” cu capul în jos, pentru menținerea texturii pufoase și înalte.
 
Deși a fost perceput ca un desert de Sărbători, astăzi Panettone se consumă chiar și la micul dejun, cu o ceașcă de cafea sau un pahar de prosecco.
Feliile de panettone mai pot fi prăjite și unse cu unt sau cremă de brânză dulce. În unele zone ale Italiei, panettone se servește alături de cremă mascarpone și cu un pahar de lichior.
Fiind atat de versatil și gustos, am decis să prelungim bucuria și să continuăm să fabricăm Panettone în stilul nostru, fără zahăr adăugat, cu note fine de ciocolată. Singura mențiune este că îl producem doar la precomandă, ceea ce înseamnă că de la data plasării comenzii, durează 3 zile producerea acestui sortiment.